pondělí 10. srpna 2015

Travel diary: Another three days in Berlin


Berlín je město muzeí, mají tu muzeum snad na všechno, od klasických přes muzeum DDR, Stasi až třeba pro Berlín typický currywurst. Druhý den jsme právě věnovali návštěvě muzeí. Jako první jsme zamířili na Museum Insel a nejprve navštívili Pergamon muzeum, kde najdete fragmenty i kopie z období Antiky, Mezopotámie a pak také ukázku islámského umění. Následovala návštěva Nového muzea (Neues Museum), kde je největším lákadlem originál busta egyptské královny Nefertiti, kterou jsme samozřejmě chtěla vidět, ale bohužel se nesmí fotit. Dále zde najdete výstavu věnovanou starovékěmu Egyptu. Obě muzea můžu za sebe doporučit, ale ohromená jsem tolik nebyla, protože Louvre je jen jeden.
Potom jsme zamířili do muzea DDR, kde najdete vše z této doby, od bydlení, módy, stravování, dovolenkování, které zahrnovalo i nudismus až po vojenství a tehdejší idelogii. Samozřejmostí je i trabant jakožto hlavní představitel enderáckého automobilového průmyslu.
Po muzejním maratonu jsme zamířili na Potsdamer Platz a nejrychlejším výtahem v Evropě jsme za 20 vteřin vyjeli na vrchol Panorama Thurm a měli tak Berlín jako na dlani.
Večer jsme zakončili u Reichstagu, kde každý večer promítají jeho vznik a vývoj přes druhou světovou válku, socialismus až do současnosti.
Třetí den jsme začali u největšího zbytku Berlínské zdi, která se nachází podél řeky Spree kousek od zastávky S-Bahnu Warschauer Straße. Zeď je zjedné strany různě pomalovaná a popsaná myšlenkami či citáty a z druhé strany podél řeky jsou na ní graffiti. Pokračovali jsme pak k Památníku vítězství a odsud pěšky skrz Tiergarten kolem ZOO na Kurfürsterdamm, kde je celkem poznat, že se nacházíte v západním Berlíně. Zde se nachází pozůstatek kostela, který nebyl po bombardování opraven a samozřejmě jsem nevynechala legendární KaDeWe, kam jsem jen v rychlosti nakoukla, protože nás čekala ještě prohlídka Check Point Charlie a projížďka lodí. U Check Point Charlie se nachází muzeum věnované Berlínské zdi, jež jsme samozřejmě nevynechali. Projížďku lodí doporučuji všem, protože uvidíte Berlín a všechny památky zase z jiného pohledu a před tím jsme stihla nakouknout ještě do Hunkmöllera (evropská obdoba VS) a Gina Tricotu, ale nic jsem nakonec nekoupila.
Čtvrtý den odpoledne jsme z Berlína odjížděli a před tím jsme stihli navštívit centrum Ritter Sport na Franzözische Str. a žádný milovník čokolády by toto místo neměl vynechat. Mají tu všechny příchutě této čokolády včetně limitek a zároveň si můžete nechat za 3,90 Eur vyrobit svoji vlastní čokoládu. Jako poslední jsme navštívili centrum Anny Frankové, které se nachází v průchodu kousek od Hackescher Markt v jednom domě, kde bych se v noci asi bála jít sama. Centrum obsahuje jak výstavu a mapování celého života Anny, ale i pohled teenagerů na celou problematiku holocaustu. Opět to ve mně zanechalo celkem silný zážitek, ale asi ne takový jako kdybych navštívila dům v Amsterdamu, kde žila.
Berlín je podle mého názoru město, kde si každý najde to své, ať už se jedná o téma holocaustu, muzea, nákupy apod. Má neuvěřitelnou atmosféru a velmi se líbí, jak se za relativně krátkou dobu dalo město dohromady, aby rozdíly mezi západním a východním Berlínem byly co nejméně poznat.


4 komentáře:

  1. Veru, já Berlín naprosto zbožňuji. Protíná se tam historie, kultura a jiné životní styly. Máš pravdu, že rozdíly se pomalu mez V a Z Berlínem stírají, respektive už vymizely, ale mentalita lidí a rozdíly v chování jsou stále ještě hodně patrné. Východní Berlíňan je daleko více srdečnější a má "blíž" k nám, než ten západní, který je více rezervovaný. ale jako město je Berlín nádherný!
    CHIC Adriana

    OdpovědětVymazat
  2. Berlín je srdcovka. Pokud někam půjdu na stáž tak právě tam :)
    Lenny Mali i Danmark

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je takhle srdcovka Paříž a v Německu pak Regensburg a Nurnberg. :)

      Vymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)